In 2019 maakte ik mijn eerste reis naar Ierland en verbleef ik in Swinford Co. Mayo. Ik was daar als stagiaire voor mijn opleiding waar ik door het gezin waarbij ik verbleef, echt overal mee naartoe genomen werd. Hierdoor heb ik enorm veel geleerd over het land, over de pony's, over de gewoonten en Ierse regels die ze daar hanteren. Kortom een geweldige ervaring en sindsdien ga ik jaarlijks voor een paar weken naar dit geweldige land met zijn lieve mensen en fijne pony's.
Veel mensen schrikken wanneer ze horen dat een pony geïmporteerd is uit Ierland, want daarover hebben ze "wilde" verhalen gehoord. Zijn pony's uit Ierland getraumatiseerd? dat kan, maar niet meer of minder dan pony's uit Nederland met slechte ervaringen. Naar mijn idee zit dit in het verschil van verwachtingen. Wanneer in Ierland een pony aangeboden wordt als zijnde zadelmak, dan heeft deze een zadel op zijn rug gehad en vond hij dat prima, echter hebben de meeste mensen in Nederland een ander beeld van zadelmak. De pony moet dan eigenlijk al een B proefje kunnen lopen (en het liefst ook nog braaf zijn op buitenrit en verkeersmak). Koopt men dus een zadelmakke pony uit Ierland dan wordt daar hier bij aankomst een zadel op gelegd en moet de pony het "gewoon doen". Daar gaat het vaak mis. dat heeft dan niks te maken met een trauma wat de pony in Ierland heeft opgelopen, maar met een verschil aan verwachtingen tussen koper en verkoper en een gebrek aan communicatie. De pony onvoldoende tijd geven om even bij te komen van de lange reis en alle nieuwe indrukken kan ook een rol spelen.
In Ierland worden pony's net als in Nederland bij particulieren of bij handelaren/ stallen verkocht, maar daar worden ook nog pony's verkocht via veilingen, zoals het "vroeger" in Nederland ook wel ging. In augustus is er ieder jaar een hele bekende veiling in Clifden waar soms wel 600 pony's geveild worden in een paar dagen tijd. De pony's komen aan in Clifden en worden met 3 of 4 bij elkaar in een soort open stal gezet, gemaakt van lage hekken. allemaal hebben ze een sticker op hun achterhand met een nummer, zodat je ze in de catalogus terug kunt vinden. Het valt op de de meeste pony's daar heel relaxt staan en je kunt dan ook direct het karakter een beetje inschatten. Als koper kun je de pony's goed bekijken, eventueel vragen stellen aan de verkoper en pony's kunnen daar indien gewenst, gekeurd worden door de aanwezige dierenartsen.
Eén voor één worden de pony's aan de potentiële kopers voorgesteld. Ze worden uit hun verblijf gehaald en gaan naar de veiling ring, een kleine arena met zaagsel waarin ze (door de eigenaar) rondgeleid worden in stap. Soms met zadel en hoofdstel, maar meestal alleen met halster. De veilingmeester start met enige informatie over de pony, waarna het bieden gaat beginnen. Er wordt met een bepaald bedrag gestart welke naar beneden gaat tot er een bod is uitgebracht. Tijdens het bieden gaat de prijs weer omhoog maar pas wanneer er gezegd wordt dat de pony "on the market" is, wordt deze bij het hoogste bod verkocht.
Zelf zoek ik graag naar pony's die nog niet of zeer weinig in handen zijn geweest, met een fijn karakter en uiteraard gezond.
Wil je meer weten over Ierland, de pony's in Ierland en hoe het daar gaat met koop en verkoop? Stel gerust je vragen, ik beantwoord ze graag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb